Всички знаем българската поговорка „По дрехите посрещат, по ума изпращат“ и колко голямо значение има първото впечатление. В първите минути от срещата с непознат си правим изводи от държанието и облеклото му. Затова трябва да отделим достатъчно време при подготовката за интервю за работа.

Много фактори оказват влияние върху избора на облекло. Един от тях е индустрията, в която действа компанията. Ако не сме проучили работодателя преди изпращането на CV, е хубаво да го направим преди самото интервюто. Източници на информация в този случай са фирменият сайт, сайтове за търсене на работа и форуми, в които се обсъжда компанията, включително като работодател. Хубаво е, ако имаме познати, които са работили или работят там, за да ни кажат дали има фирмен дрескод.

Другият важен фактор е позицията, за която кандидатстваме. Ако работата изисква комуникация с клиенти, тогава трябва да заложим на представително облекло. Ако обаче работата не предполага работни срещи с клиенти, можем да си позволим по-свободно облекло. Така например за работа в банка е хубаво да облечем костюм. На другия полюс са компаниите в IT сектора, за които облеклото няма толкова решаващо значение.

За облеклото можем да прочетем много в интернет пространството. Основното, което трябва да помнят жените, е да се стремят към по-изчистен и консервативен стил. Правилният подход е да потърсим стилен дамски костюм или други дрехи, които обаче да не изглеждат неглиже. Риза с панталон или пола минимум до коленете е най-добрият вариант. Избягвайте къси поли и ризи с дълбоки деколтета, защото с тях не изглеждаме сериозно. Синьото е един от най-добрите цветове, които можем да изберем, защото излъчва доверие и увереност. Други цветове, които се считат за уместни, са сиво, черно и кафяво. Не се препоръчва използването на цветове като зелено, жълто, оранжево и лилаво.

Не трябва да забравяме да обърнем внимание и на аксесоарите. Те не трябва да са натрапчиви и пищни. Най-добрият вариант са семпли и стилни бижута, изработени от естествени метали и камъни, а не прекалено тежките и кичозни обеци и гривни, които биха дрънчали при всяко движение. Внимавайте също да не прекалите с броя на бижутата. Косата трябва да е чиста, приведена в семпла прическа. Заложете на малко грим, който да има „невидим“ ефект, но не си позволявайте да го пренебрегнете изцяло. Обувките трябва да са елегантни и съобразени с облеклото.

Мъжете е най-добре да заложат на костюм или сако с панталон. Задължително панталонът да е дълъг, а ризата с дълги ръкави, дори и да е разгарът на лятото. Обувките трябва да са в тон с костюма, като за предпочитане е да са в черен цвят. Мъжете не трябва да имат много аксесоари, като е достатъчен часовник, по възможност елегантен.

Подходящата визия на интервю за работа се оказва добра предпоставка, за да преминем на следващия етап от нашето представяне – преценката на професионалните ни умения. Най-важни за работодателя остават именно те. Естествено, дори да сложим най-хубавия и скъп костюм, може да не получим желаната работа. Облеклото допълва впечатлението, което оставяме у интервюиращия, но няма решаващото значение. Правилният избор на облекло няма да ни гарантира получаване на работата, но със сигурност няма да е причина за загубата й.

От работодателя зависи какво значение ще отдаде на облеклото. Ако интервюиращият не хареса избора на облекло, може дори да не си направи труда да слуша кандидата. За друг обаче то може да няма толкова решаващо значение. Все пак начинът на обличане е нещо, което лесно може да се промени, стига да имаме желание. Ако отидем на интервю, облечени спортно елегантно, това не означава, че не сме склонни да носим костюм всеки ден, ако работата го изисква. Все пак трябва да запомним, че облеклото, което избираме за интервюто, показва нашата ангажираност, мотивация и старание да направим добро впечатление. Затова облеклото ни трябва да казва „Аз съм сериозна и отговорна личност.“

Успех!

ПРАВА ЗА ТЕБ. БГ

Би сакал да кажам неколку збора за моето искуство со мојот адвокат Йорданка Шуманова.

Уште во првиот контакт со неа можев да увидам дека соработката ќе биде позитивна.

Имавме повеќе средби на коишто се беше спремно однапред и сите документи беа средени и подготвени како што треба.

Посетите што ги имавме во нотарските канцеларии и во министерството беа истотака организирани со голема професионалност, и на двете места не чекавме и севкупно се задржавме по 30 минути.

Професионалност, одлична организациска поставеност и перфектен тајминг, сето ова се одлики на мојот адвокат Йорданка Шуманова и ја препорачувам на секој што има потреба од адвокатски или услужни услуги.

Tодор Миладиновски, Македониjа

Впечатлена съм от професионализма и лоялността на адвокат Йорданка Шуманова. Имах проблеми с бившия си работодател, който преди да напусна, изплащаше възнагражденията ми със забава и след като напуснах отказа да ми изплати дължимото. Адвокат Шуманова, успя да защити правата и интересите ми и получих не само възнагражденията си с лихвите, но и лихва за забава на вече изплатените възнаграждения. Доволна от съвместната ни работа, отново ползвах услугите й, и благодарение на правните съвети съм на път да си върна и къщата, в която живея, а роднини успяха да я обявят за публична продан. 

Нина Николова

Възхитена съм от професионализма и от вдъхнатата ми надежда за победа на справедливостта! Сърдечно благодаря на адвокат Йорданка Шуманова от „Права за теб“ за проявеното човешко отношение към мен!

О. Крумова

Адвокат Шуманова, искам да изразя голямата си благодарност за доброто човешко и професионално отношение към  мен и положителното решение на казуса с работодателя ми и постъпилите плащания към мен.

С благодарност и уважение, Димитринка Велчева

Препоръчвам екипа на „Права за теб“ и специално адв. Йорданка Шуманова по отношение на казуси в областта на Търговското право, поради изпитаните от мен изключителен професионализъм, отдаденост и бързина при тяхното разрешаване!

Чавдар Денков – управител на „Криейт офис“ ЕООД

Бързото и правилно решаване на юридически казуси от „Права за теб“ неведнъж ни е помагало да се справим с трудни ситуации.

Борислав Николчев – „Изи финанс“ ЕООД

Искрени благодарности на „Права за теб“ за винаги компетентната и своевременна правна помощ по въпроси, свързани с Оперативните програми, реализирани със средства от Европейските фондове, както и във връзка с националния Закон за обществени поръчки! Дългогодишното ни партньорство е причината, поради която успяваме адекватно да защитим интересите на нашите клиенти!

Мария Денкова – управител на „Проджект хаус“ ЕООД

Преди 3 години ползвах услугите за подбор на персонал на „Права за теб“ за заемане на една обявена работна позиция в адвокатското дружество, което управлявам. Възхитена съм от професионализма и отговорността в работата на екипа на „Права за теб“. Дадените от тях професионални съвети и преценката на качествата на кандидатите доведоха в крайна сметка до наемането не на едно лице, а на две лица на работа. Щастлива съм към днешна дата да споделя, че все още успешно  работя с този екип, който сформирахме с помощта на „Права за теб“, което само по себе си говори за нивото на услугите, които получих. С удоволствие споделям с познати опита си от съвместната работа с агенцията и препоръчвам услугите им, защото смятам, че това е пример за отговорно и професионално отношение към работата, с която се ангажират и заслужават доверие.

Адв. Елена Радева – управляващ партньор в Адвокатско съдружие „Радева и сие“

Ползваме услугите за подбор на персонал на „Права за теб“ вече 3 години. Благодарение на  изключително добрия  подбор  на  служители, както и адекватните консултации за управлението  им, успяхме да  изградим отличен екип.

Борислав Николчев – „Изи Финанс“ ЕООД 

Отворени врати – безплатни юридически консултации два дни в месеца – всяка първа и трета сряда при предварително записан час.