Проектът „Изкуството ражда култура“ е рожба на две талантливи момичета – Рая Тошева и Ники Шуманова – поет и фотограф, които разгърнаха душите си в изложба. В основата на проекта стои вярата в силата на красотата – на думите, на картините, на хората. Вярата, че изкуството в красивите му проявления изгражда отношения на благовъзпитание и облагородява света.

В рамките на проекта на 02 октомври в Национален Студентски дом, София, беше открита изложба „Обичам се“. Бяха представени 21 фотографии, които изразяват преживени емоции, състояния, житейски избори и по същество съствляват път – на завръщане. Всяка фотография на Ники Шуманова е разказана в стих на Рая Тошева. „Когато слеем светове, се ражда обич“, казват момичетата. Две емоции, два свята, две изкуства – се вплитат и внушенията стават по-вълнуващи.

Уникалното в изложбата е и съвременното, новаторско интерактивно представяне. Всяка фотография е различна емоция – изразена завършено, всецяло и красиво със стих, глас и музика. С помощта на QR код и слушалки, всеки гост на събитието можеше да преживее тази емоция по свой начин, интимно – потапяйки се в света на авторите, но и изграждайски свои лични картини и образи от преживявания. Стиховете на Рая Тошева са озвучени по въздействащ начин с гласовете на Ники Шуманова, Стефан Витанов, и на „жената Глас“ – актрисата Герагана Стоянова.

На официалното откриване на изложбата присъстваха над 100 човека. Много от тях споделиха, че не са посещавали подобно събитие с толкова емоционално въздействие. От всеки детайл по организацията и предстаявянето на изложбата личеше отдаденост, креативност, индивидуалност. Когато създаваш с любов – докосваш, одухотворяваш! Топли прегръдки, сълзи в очите и думи за благодарност бяха признанието за авторите и въздействащ финал на фотопоетичната вечер. Както са написали Рая и Ники „В такива вечери разбираш, че имаш нужда от малко повече вълшебство в живота си. В такива вечери уличните лампи са по-романтично приглушени, по булевардите се разлива някакво очарование, градът те приласкава и отново си спомняш защо те е очаровал някога…“

Изненада за гостите беше, че всъщност потапяйки се в атмосферата, те попаднаха между кориците на книгата „Обичам се“. В рамките на проекта „Изкуството ражда култура“ до края на годината ще излезе на бял свят книгата „Обичам се“ – фотопоетични сътворения. Тя ще бъде луксозно лимитирано издание и ще съдържа фотографиите и стиховете, предствени на изложбата. Цялото магнетично усещане, което почувстваха гостите на събитието, може да бъде пренесено у дома – с книгата „Обичам се“. До издаването на книгата се продават ваучери, съответно на по-ниска цена. Повече информация можете да получите, като се обърнете към авторите Рая Тошева и Ники Шуманова на фейсбук страницата на проекта – Фотопоетични сътворения.

Фондация „Права за теб“ подпомага правно и организационно авторите в процеса по издаването на книгата. В този път срещнахме много съмишленици, които подпомогнаха проекта морално и материално. Специално благодарим на Десислава Дончева, Стефан Витанов и ИЗИ ФИНАНС ЕООД, без чиято помощ събитието нямаше да бъде същото. Благодарим на модния бранд АЛЕСА, които се погрижиха за визиите на целия екип, за да бъде всичко изящно и красиво, с което подкрепиха каузата „Изкуството ражда култура“.

Ще завършим с думите на авторите Ники Шуманова и Рая Тошева: „Силно вярваме, че младите хора в България имат потенциал да творят, работят и живеят тук. Знаем го, защото сме заобиколени от такива. Създаването и разпространяването на качествени и смислени проекти, са малките стъпки, които трябва да направим, за да блесне голямата красива картина. А ние я виждаме!“

Фондация „Права за теб“

Би сакал да кажам неколку збора за моето искуство со мојот адвокат Йорданка Шуманова.

Уште во првиот контакт со неа можев да увидам дека соработката ќе биде позитивна.

Имавме повеќе средби на коишто се беше спремно однапред и сите документи беа средени и подготвени како што треба.

Посетите што ги имавме во нотарските канцеларии и во министерството беа истотака организирани со голема професионалност, и на двете места не чекавме и севкупно се задржавме по 30 минути.

Професионалност, одлична организациска поставеност и перфектен тајминг, сето ова се одлики на мојот адвокат Йорданка Шуманова и ја препорачувам на секој што има потреба од адвокатски или услужни услуги.

Tодор Миладиновски, Македониjа

Впечатлена съм от професионализма и лоялността на адвокат Йорданка Шуманова. Имах проблеми с бившия си работодател, който преди да напусна, изплащаше възнагражденията ми със забава и след като напуснах отказа да ми изплати дължимото. Адвокат Шуманова, успя да защити правата и интересите ми и получих не само възнагражденията си с лихвите, но и лихва за забава на вече изплатените възнаграждения. Доволна от съвместната ни работа, отново ползвах услугите й, и благодарение на правните съвети съм на път да си върна и къщата, в която живея, а роднини успяха да я обявят за публична продан. 

Нина Николова

Възхитена съм от професионализма и от вдъхнатата ми надежда за победа на справедливостта! Сърдечно благодаря на адвокат Йорданка Шуманова от „Права за теб“ за проявеното човешко отношение към мен!

О. Крумова

Адвокат Шуманова, искам да изразя голямата си благодарност за доброто човешко и професионално отношение към  мен и положителното решение на казуса с работодателя ми и постъпилите плащания към мен.

С благодарност и уважение, Димитринка Велчева

Препоръчвам екипа на „Права за теб“ и специално адв. Йорданка Шуманова по отношение на казуси в областта на Търговското право, поради изпитаните от мен изключителен професионализъм, отдаденост и бързина при тяхното разрешаване!

Чавдар Денков – управител на „Криейт офис“ ЕООД

Бързото и правилно решаване на юридически казуси от „Права за теб“ неведнъж ни е помагало да се справим с трудни ситуации.

Борислав Николчев – „Изи финанс“ ЕООД

Искрени благодарности на „Права за теб“ за винаги компетентната и своевременна правна помощ по въпроси, свързани с Оперативните програми, реализирани със средства от Европейските фондове, както и във връзка с националния Закон за обществени поръчки! Дългогодишното ни партньорство е причината, поради която успяваме адекватно да защитим интересите на нашите клиенти!

Мария Денкова – управител на „Проджект хаус“ ЕООД

Преди 3 години ползвах услугите за подбор на персонал на „Права за теб“ за заемане на една обявена работна позиция в адвокатското дружество, което управлявам. Възхитена съм от професионализма и отговорността в работата на екипа на „Права за теб“. Дадените от тях професионални съвети и преценката на качествата на кандидатите доведоха в крайна сметка до наемането не на едно лице, а на две лица на работа. Щастлива съм към днешна дата да споделя, че все още успешно  работя с този екип, който сформирахме с помощта на „Права за теб“, което само по себе си говори за нивото на услугите, които получих. С удоволствие споделям с познати опита си от съвместната работа с агенцията и препоръчвам услугите им, защото смятам, че това е пример за отговорно и професионално отношение към работата, с която се ангажират и заслужават доверие.

Адв. Елена Радева – управляващ партньор в Адвокатско съдружие „Радева и сие“

Ползваме услугите за подбор на персонал на „Права за теб“ вече 3 години. Благодарение на  изключително добрия  подбор  на  служители, както и адекватните консултации за управлението  им, успяхме да  изградим отличен екип.

Борислав Николчев – „Изи Финанс“ ЕООД 

Отворени врати – безплатни юридически консултации два дни в месеца – всяка първа и трета сряда при предварително записан час.