Фондация „Права за теб“ бе партньор в реализацията и премиерата на филма „Шефа на танца“ не само заради отношенията на доверие с автора и продуцента – Ники Шуманова, а защото филмът и съпътстващото го събитие са посветени на каузата да популяризират примера на живата легенда на българския танц – акад. Иван Тодоров, а разговорът за легендите никога не е достатъчен…

На 22.02.2020 г. в Централния военен клуб се състоя премиерата на филма „Шефа на танца“, последвана от коктейл. Събитието беше посветено на 94-тата годишнина на акад. Иван Тодоров и се проведе навръх рождения му ден. Залата беше препълнена от негови ученици – бивши и настоящи, от негови последователи и от любители на фолклора, някои от тях пристигнали от чужбина и от други градове на България специално за събитието и за да засвидетелстват уважението си към акад. Тодоров.

Събитието откри лично автора и създателя на филма – Ники Шуманова, която представи емоционално и въздействащо пътя по реализацията на проекта „Шефа на танца“ и основната идея на филма „да посееш изкуство – да пожънеш любов“.

Филмът разказа лични спомени на Иван Тодоров (Попето) от далечната 1926 година до днес, както и факти от професионалния му път по изграждането на цяло едно сценично изкуство. Пътят му започва от мегдана на село Стряма и стига до бис на сцената на Болшой театър като артист-балетист на Софийската опера, започва от репетиционната зала и стига до различни кътчета на света. Иван Тодоров е един от основателите на Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев“ и на Националното училище за танцово изкуство, създател на Академичен фолклорен ансамбъл при Студентски дом и негов художествен ръководител до днес.

Иван Тодоров е от поколението хореографи, които възкачват фолклора от мегдана – на сцената. Както казва в самия филм, г-жа Нешка Робева (негова ученичка), „той е легенда, защото благодарение на Иван Тодоров и още шепа български патриоти, България днес има фолклор и традиции“, „с цялата си всеотдайност към своята мисия той успява да пренесе това културно богатство във време, когато много други държави са го изгубили“.

Изтъкнати творци от различни сфери на изкуството взеха специално участие във филма – Нешка Робева, Велизар Соколов – Заки, Нина Николина, Христо Димитров, Стефан Витанов. Всички те засвидетелстваха уважение и любов към личността на Иван Тодоров. Респект към таланта на всеки един от тях и към отношението им към събитието.

Посрещнати емоционално от публиката бяха и думите на самия Иван Тодоров след прожекцията на филма: “За тези 94 години… всяка сутрин съм се събуждал с мисълта, че днешният ден ще бъде по-хубав от предишния. Това ми е давало силата да продължавам.” и “Обичайте фолклора! България има нужда от патриоти!

Благодарим сърдечно на хората, които повярваха в каузата на филма и от любов към „Шефа на танца“ направиха възможно случването на творческия продукт и представянето му на нарочното събитие навръх рождения ден на акад. Иван Тодоров. Това са:

 • Димитър Нинов и „Старт Инженеринг“ АД;
 • Ирина Янакиевa и Международен фолклорен фестивал „Приморско“;
 • Даниела Иванова и Венцислав Бончев;
 • Мария и Ивайло Тодорови;
 • Стефан Маджаров;
 • Марин Згурев и „Денси“ ЕООД;
 • Иван Йотов, Ангел Василев и „Ми ам кетъринг“.

 

За фондация „Права за теб“ беше чест да бъде партньор по реализацията на този проект. Аплодисменти за творческия екип, създал филма „Шефа на танца“, и за хората, участвали в реализацията на премиерата и съпътстващото събитие:

 • Ники Шуманова – автор и продуцент;
 • Ивайло Карамфилов – оператор;
 • Диан Чакъров – монтаж;
 • Калоян Куманов – музикален консултант;
 • Борислав Стоянов – прожекция и озвучаване;
 • Искра Тошева – организатор.

 

На 94 години акад. Иван Тодоров получи своеобразен букет от признателност и благодарност за пътя, който върви достойно; за следата, която оставя; за приносът му към фолклора и изграждането на сценичния танц; за искрата, която е запалил у хиляди сърца от различни поколения – да обичат и да съхраняват фолклора. Да посееш изкуство – да пожънеш любов!

Фондация „Права за теб“, Дани Шуманова

 

 

 

 

Би сакал да кажам неколку збора за моето искуство со мојот адвокат Йорданка Шуманова.

Уште во првиот контакт со неа можев да увидам дека соработката ќе биде позитивна.

Имавме повеќе средби на коишто се беше спремно однапред и сите документи беа средени и подготвени како што треба.

Посетите што ги имавме во нотарските канцеларии и во министерството беа истотака организирани со голема професионалност, и на двете места не чекавме и севкупно се задржавме по 30 минути.

Професионалност, одлична организациска поставеност и перфектен тајминг, сето ова се одлики на мојот адвокат Йорданка Шуманова и ја препорачувам на секој што има потреба од адвокатски или услужни услуги.

Tодор Миладиновски, Македониjа

Впечатлена съм от професионализма и лоялността на адвокат Йорданка Шуманова. Имах проблеми с бившия си работодател, който преди да напусна, изплащаше възнагражденията ми със забава и след като напуснах отказа да ми изплати дължимото. Адвокат Шуманова, успя да защити правата и интересите ми и получих не само възнагражденията си с лихвите, но и лихва за забава на вече изплатените възнаграждения. Доволна от съвместната ни работа, отново ползвах услугите й, и благодарение на правните съвети съм на път да си върна и къщата, в която живея, а роднини успяха да я обявят за публична продан. 

Нина Николова

Възхитена съм от професионализма и от вдъхнатата ми надежда за победа на справедливостта! Сърдечно благодаря на адвокат Йорданка Шуманова от „Права за теб“ за проявеното човешко отношение към мен!

О. Крумова

Адвокат Шуманова, искам да изразя голямата си благодарност за доброто човешко и професионално отношение към  мен и положителното решение на казуса с работодателя ми и постъпилите плащания към мен.

С благодарност и уважение, Димитринка Велчева

Препоръчвам екипа на „Права за теб“ и специално адв. Йорданка Шуманова по отношение на казуси в областта на Търговското право, поради изпитаните от мен изключителен професионализъм, отдаденост и бързина при тяхното разрешаване!

Чавдар Денков – управител на „Криейт офис“ ЕООД

Бързото и правилно решаване на юридически казуси от „Права за теб“ неведнъж ни е помагало да се справим с трудни ситуации.

Борислав Николчев – „Изи финанс“ ЕООД

Искрени благодарности на „Права за теб“ за винаги компетентната и своевременна правна помощ по въпроси, свързани с Оперативните програми, реализирани със средства от Европейските фондове, както и във връзка с националния Закон за обществени поръчки! Дългогодишното ни партньорство е причината, поради която успяваме адекватно да защитим интересите на нашите клиенти!

Мария Денкова – управител на „Проджект хаус“ ЕООД

Преди 3 години ползвах услугите за подбор на персонал на „Права за теб“ за заемане на една обявена работна позиция в адвокатското дружество, което управлявам. Възхитена съм от професионализма и отговорността в работата на екипа на „Права за теб“. Дадените от тях професионални съвети и преценката на качествата на кандидатите доведоха в крайна сметка до наемането не на едно лице, а на две лица на работа. Щастлива съм към днешна дата да споделя, че все още успешно  работя с този екип, който сформирахме с помощта на „Права за теб“, което само по себе си говори за нивото на услугите, които получих. С удоволствие споделям с познати опита си от съвместната работа с агенцията и препоръчвам услугите им, защото смятам, че това е пример за отговорно и професионално отношение към работата, с която се ангажират и заслужават доверие.

Адв. Елена Радева – управляващ партньор в Адвокатско съдружие „Радева и сие“

Ползваме услугите за подбор на персонал на „Права за теб“ вече 3 години. Благодарение на  изключително добрия  подбор  на  служители, както и адекватните консултации за управлението  им, успяхме да  изградим отличен екип.

Борислав Николчев – „Изи Финанс“ ЕООД 

Отворени врати – безплатни юридически консултации два дни в месеца – всяка първа и трета сряда при предварително записан час.